„GOTOWANIE NA POLANIE”

  • 2.05.2017, 11:39
  • Opr. Red.
„GOTOWANIE NA POLANIE”
Jak smakują tradycyjne mazowieckie potrawy, przekona się każdy, kto 7 maja odwiedzi sierpecki skansen i weźmie udział w imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie”. To doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników regionalnej kuchni i smakoszy tradycyjnych potraw.

Istotnym punktem imprezy jest konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką”, popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Udział w rywalizacji mogą wziąć zarówno profesjonalni producenci tradycyjnych potraw, jak również amatorzy i miłośnicy sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: zupa, danie jarskie, danie mięsne, przekąska, deser i napój. Choć każda potrawa czymś się wyróżnia, największe uznanie zyskują wieloletnie receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Komisję konkursową utworzą miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. A wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć lub zdegustować na stoiskach wystawców. Ale wraz z konkursem kulinarnym nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Podczas imprezy „Gotowanie na polanie” na scenie amfiteatru zagości Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI oraz Wiejska Kapela Pana Jacka. Zgodnie z nazwą imprezy, osoby szczególnie zainteresowane sztuką kulinarną będą mogły wziąć udział we wspólnym gotowaniu na polanie, czyli przyrządzaniu zupy. Przewidziane są także zabawne konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa – to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas „Gotowania na polanie”. Zainteresowani podczas pokazów  poszerzą wiedzę na temat wykonywania lin i powrozów, czyli powroźnictwa. Najmłodsi dowiedzą się, gdzie leży źródło powiedzenia „pracować jak w kieracie”. W przeważającej liczbie inscenizacji zwiedzający mogą uczestniczyć i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków. A to najlepsza lekcja historii. Przez cały dzień będzie funkcjonował kiermasz produktów regionalnych, który obejmie zarówno asortyment gastronomiczny, jak również wyroby rękodzieła.

Opr. Red.

Zdjęcia (1)

Podziel się:
Oceń:
 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe